Icom ic-7300 no change to LSB from USB when go below 10Mhz

2 posts / 0 new
Last post
eb3dva
eb3dva's picture
Icom ic-7300 no change to LSB from USB when go below 10Mhz

Hi, I have problem when go from 20 meters to 40 meters or viceversa.
If the radio is working in USB all changes are in this mode, or if is working LSB... the same above 10Mhz.
change to CW, AM, FM or RTTY works well.

When i push SSB button in TRX control the radio show the correct mode, but no when i go to any frequency from Dxcluster or Band map.

...

oh1kh
Icom ic-7300 no change to LSB from USB when go below 10Mhz

Hi !

Check Preferences/TRX control/"Show communication with TRX in console" and press OK.

Stop cqrlog.
Open console and start cqrlog by typing:
cqrlog (enter)

You will see some text coming to console at start, but when cqrlog runs steady you should see something like:

Msg from rig: 10138000
Msg from rig: USB
2400
RPRT -11
Sending: fmv

Msg from rig: 10138000
Msg from rig: USB
2400
Msg from rig: RPRT -11
qBands.RecorfdCount: 1
TdmData.BandModFromFreq:TRUE cw 14.07 ssb 14.07
Sending: F 14269000 <---------clicked DXCluster windows's line here

Sending: M USB 2400

Msg from rig: RPRT 0
Msg from rig: RPRT 0
Sending: fmv

Msg from rig: 14269000
Msg from rig: USB
2400
Msg from rig: RPRT -11
Sending: fmv

Msg from rig: 14269000
Msg from rig: USB
2400
Msg from rig: RPRT -11
Sending: fmv

Msg from rig: 14269000
Msg from rig: USB
2400
RPRT -11
qBands.RecorfdCount: 1
TdmData.BandModFromFreq:TRUE cw 7.035 ssb 7.043
Sending: F 7076000 <---------clicked DXCluster windows's line here

Sending: M LSB 2400

Msg from rig: RPRT 0
Msg from rig: RPRT 0
Sending: fmv

Msg from rig: 7076000
Msg from rig: LSB
2400
Msg from rig: RPRT -11
Sending: fmv

This is a dump of my IC-706 connected.
As you see you can find actions when you click DXCluster or bandmap lines.
First frequency is changed. After that the mode.

Show they OK here ?

If you have installed wsjt-x it brings you another rigctld called "rigctld-wsjtx"
Type:
ls /usr/bin/rigctld*
at console to check the existence.

If you have it you can try to put /usr/bin/rigctld-wsjtx to Check Preferences/TRX control/"Path to rigctld binary"
and then test again after restarting cqrlog.
(check:
ps ax | grep rig
at console to be sure that right rigctld is active when cqrlog is running)

Wsjtx's rigctld has the latest updates that may not exist yet in distribution's package.

--
73 Saku
OH1KH

--
Saku
OH1KH